Skip to main content

Cliëntveiligheidscultuur

Crafting a conversation that matters.

Veiligheidscultuur is de overtuiging en houding van jouw en je organisatie met betrekking tot veiligheid, de plaats en het belang ervan in de organisatie en beïnvloedt hoe veilig je je in de organisatie gedraagt.
Het is in wezen 'de manier waarop we hier dingen doen'. Veiligheidscultuur beïnvloedt de omgeving waarin jullie werken en waar barrières werken.
Een goede veiligheidscultuur hecht de meeste waarde aan veiligheid, gezondheid op het werk. In een goede veiligheidscultuur:

  • Ben je altijd alert om het onverwachte te verwachten;
  • Begrijp je volledig wat je moet doen;
  • Sta je ​​open voor suggesties;
  • Geloven jullie dat jullie acties een verschil maken voor jezelf en voor anderen;
  • Toon je echt leiderschap.

Voor wie?

Zorgprofessionals en zorgteams die zich verantwoordelijk voelen en zijn in de ontwikkeling en verandering van veiligheidscultuur. Ben je jeugdzorgwerker, verpleegkundige, verzorgende, gezondheids- of veiligheidsmanager, senior operationele leider, trainer, veiligheidskampioen en geïnteresseerd in meer informatie over het ontwerpen van een programma voor culturele verandering? Dan is dit je kans!
(SKJ 20 pnt)

Wat ga jij leren in deze training?

De veiligheidscultuurworkshops worden toegepast in een specifieke, dialoog stimulerende en veranderingsbereidheid creërende vorm.  De workshop wordt gehouden in de vorm van twee sessies. Daarna kun je deze tool zelf toepassen/gebruiken in je team.

Wat kun je nadat jij deze training hebt afgerond?

Met het gebruiken van deze tool wordt zichtbaar waar de afdeling of het team staat op de zgn. “veiligheidscultuurladder”. De sterke en zwakke plekken in de cliëntveiligheidscultuur worden duidelijk, maar ook hoe de afdeling of het team zich kan ontwikkelen. Op basis van de bevindingen kan een gericht plan gemaakt worden om de cliëntveiligheidscultuur te verbeteren. De tool kan blijvend daarna zelf toegepast worden om in dialoog met elkaar de veiligheidscultuur te blijven verbeteren/monitoren.